Haasteita lääkehoidossa? Tyypillinen tapausesimerkki
Tämä blogikirjoitus on tehty aidosta potilastapauksesta. Kirjoituksen on tarkoitus selventää, miksi lääkehoidon tarkistus on tärkeää. Lääkehoidossa voi olla hyvin erilaisia haasteita. Tässä tapauksessa potilaan lääkelistaa ei oltu muutamaan vuoteen tarkistettu yhdessä potilaan kanssa. Potilaalla ei ollut tarkkaa tietoa mihin sairauksiin kaikki lääkkeet olivat tarkoitettu ja mitä lääkkeitä sairauspäivinä tulisi tauottaa.
Alla kuva potilastietojärjestelmän reseptikeskuksen näkymästä. Kuvaan ei mahtunut kaikki käytössä olevat lääkkeet.
Reseptikeskuksen tiedot ja ajantasaisen lääkelistan merkitys
Reseptikeskuksen tiedoista apteekki- ja terveydenhuoltohenkilöstö näkevät kaikki voimassa olevat sekä vanhentuneet reseptit sekä näiden toimitukset. Reseptikeskuksen kautta potilas voi jättää reseptin uusintapyyntöjä sähköisesti. Reseptikeskuksen tiedot ovat näkyvissä kaikissa hoitoyksiköissä, mikäli potilas on antanut tälle suostumuksen. Tämä suostumus toki kannattaa antaa, sillä se lisää potilasturvallisuutta. Reseptikeskuksen tiedoista ei valitettavasti selviä helposti, mitä lääkkeitä potilaan tulisi käyttää säännöllisesti – saati mitä lääkkeitä potilas todellisuudessa käyttää. Reseptikeskus on ikään kuin kuitti kirjoitetuista lääkkeistä, eikä sen tarjoamia tietoja voi hyödyntää sellaisenaan lääkelistana.
Ajantasainen lääkelista, joka on laadittu ja tarkistettu yhdessä potilaan kanssa, selkeyttää tilannetta merkittävästi. Se kertoo yksiselitteisesti:
Mitkä lääkkeet ovat säännöllisessä käytössä
Mitkä lääkkeet ovat tarvittaessa käytettäviä
Mitkä lääkkeet ovat tauolla
Mahdollisesti myös potilaan käyttämät vitamiinit ja itsehoitovalmisteet.
Lisäksi lääkelistan ohessa olisi hyvä olla ohjeet lääkkeiden tauottamisesta sairauspäivinä ja sekä tarvittaessa insuliinisäätöohjeet.
Alla on esimerkki siitä, miten tarkistettu lääkitys ja käytössä oleva lääkelista tuovat selkeyttä potilaan lääkehoitoon. Jotta potilas saisi tästä parhaan mahdollisen hyödyn, tulee lääkelistan yhteyteen kirjoittaa vielä muut huomioitavat asiat, kuten lääkkeiden annostelu tai tauotus sairauspäivinä ja esimerkiksi insuliinisäätöohjeet. Lisäksi tulee varmistaa, että potilas ymmärtää ohjeet, koska lääkelista on nimenomaan tarkoitettu auttamaan potilasta lääkehoidossa.
Lääkelistan tiedot saadaan reseptikeskuksesta, potilaalta sekä potilaskertomuksesta.
Huomiot liittyen potilaan lääkitykseen
Potilaalla on säännöllisessä käytössä kymmenen eri lääkettä. Tämä on hyvin tavallinen lääkemäärä mikäli perussairauksia on 3-4, kuten esimerkiksi tyypin 2 diabetes, verenpainetauti ja hyperkolesterolemia, jotka kulkevat usein ns. “käsi-kädessä”. Kun lääkkeitä on käytössä 10 tai enemmän, lisääntyy lääkitysvirheiden riski, haasteet lääkehoidossa ja hoitoväsymys.
Jatkossa Furesis olisi järkevää ottaa vain kerran päivässä, koska se on nesteenpoistolääke. Illalla otettuna Furesis voi lisätä yövirtsaamisen tarvetta. Myös lääkevalmisteohje suosittaa annostelua kerran päivässä.
Potilaan diabeteslääkitys vaatii säännöllistä verensokeriseurantaa sekä taitoa säätää insuliiniannosta mittaustulosten perusteella. Potilaalla on käytössä Lantus-insuliini, jonka käytöstä ollaan nykyisin siirrytty pitkävaikutteisempiin insuliineihin, kuten Tresibaan ja Toujeohon, joilla on Lantusta parempi vaikutusprofiili.
Lisäksi on huomioitava, että jos Lantus-annos on yli 40 yksikköä, tulee se ottaa kahtena tai useampana pistoksena. Potilaalla on myös käytössä lyhytvaikutteinen Novorapid-insuliini, jonka käyttö ns. korjausinsuliinina tyypin 2 diabeetikolla vaatii tarkkaa harkintaa, sillä se lisää hypoglykemian riskiä.
Lääkelistaan olisi tärkeää lisätä myös insuliinin säätöohjeet sekä tiedot sairauspäivinä (kuume, vatsatauti) tauotettavista lääkkeistä. Potilaan kohdalla nämä ovat nestetasapainoon vaikuttavat lääkkeet: Entresto, Furesis ja Jardiance. Lääkkeet voidaan ottaa uudelleen käyttöön, kun potilas on tervehtynyt niin, että ruoka ja juoma maistuvat normaalisti, eikä esiinny ripulointia tai oksentelua.
Lopuksi
Lääkelista on tärkeä ottaa mukaan aina asioidessa lääkärillä tai hoitajalla. Osalla potilaista on myös mukanaan lista perussairauksista, allergioista sekä tehdyistä toimenpiteistä (leikkaukset). Nämä kaikki tiedot ovat kullanarvioisia hoitohenkilökunnalle ja kun ne ovat valmiiksi paperilla, esitietojen kerääminen onnistuu vähemmällä haastattelulla.
Ensisijaisesti lääkelistan tärkein tarkoitus on kuitenkin helpottaa ja selkiyttää potilaan omaa lääkehoitoa ja lisätä lääketurvallisuuutta.
Mikäli sinulla ei ole lääkelistaa käytössä, tai sinulla on jokin lääkehoitoon liittyvä ongelma, olethan yhteydessä OmaDosettiin. Teemme sinusta oman hoitosi asiantuntijan.
Lääkeneuvonnassa ja lääkelistan tarkastuksessa OmaDosetti hyödyntää potilaan haastattelua, potilaskertomuksen tietoja, Terveysporttia ja lääkehoidon kokonaisarviointityökalua, Käypä Hoito suosituksia sekä Fimean tietokantoja, kuten Lääke 75+.