OmaDosetin yritystarina
Hei, olen Sari, terveydenhoitaja-sairaanhoitaja, joka on työskennellyt terveydenhuollon parissa yli 15 vuotta. Viimeiset yhdeksän vuotta työni painottui terveysasemalle tyypin 2 diabetespotilaiden vastuuhoitajan tehtäviin. Kiinnostus lääkehoitoa kohtaan heräsi tätä kautta ja vuonna 2020 suoritin lääkkeenmääräämishoitajan koulutuksen.
Vasta lääkkeenmääräämishoitajan koulutuksen jälkeen havahduin lääkehoitoon liittyviin haasteisiin. Aloin työssäni tarkistamaan lääkelistat kaikilta potilailta, joiden vastaanottoaika antoi tähän mahdollisuuden. Löysin ristiriitaisuuksia (useimmiten tahattomia sellaisia) potilaiden käyttämien ja lääkärien määräämien lääkitysten välillä, paljon tietämättömyyttä liittyen lääkkeisiin (koska ketään ei ollut ehtinyt tarjoamaan potilaalle riittävästi lääkeneuvontaa), sekä puuttumattomia ja puutteellisia lääkelistoja. Lisäksi löytyi virheitä lääkkeiden käytössä, jotka aiheuttivat joko huomattavia yhteisvaikutuksia, haittoja tai estivät lääkkeen toivotun vaikutuksen. Eivätkä nämä virheet olleet kertaakaan potilaan vika, vaan syy oli tietämättömyydessä, joka johtui potilaskeskeisen lääkeneuvonnan puutteesta.
Tutkimusten mukaan potilaskeskeinen lääkeneuvonta toteutuu harvoin, sillä siihen tarvitaan aikaa. Potilaskeskeinen lääkeneuvonnan avulla lääkehoito sovitetaan osaksi potilaan omaa arkea eikä potilaan arkea pakoteta osaksi lääkehoitoa. Potilaskeskeisen lääkehoidon haasteena resurssipuutteen lisäksi on tunnistettu ammattilaisten epäselvä työnjako. Kiireessä voimme virheellisesti olettaa, että toinen ammattilainen on tarkistanut lääkelistan potilaan kanssa tai ehtinyt antaa lääkeneuvontaa tai ehtii sen tehdä seuraavalla käynnillä. OmaDosetti on perustettu tähän tarpeeseen - tarjoamaan potilaskeskeistä lääkeneuvontaa ja helpottamaan ammattilaisten työkuormaa lääkehoitoprosessissa sekä ennen kaikkea auttamaan potilasta lääkehoidossa.
Onnistuneeseen lääkehoitoon tarvitaan osaamista yhdessä – tämä on OmaDosetin kantava ajatus. Halusin luoda palvelun, joka lisää lääketurvallisuutta ja tekee potilaista oman lääkehoitonsa asiantuntijoita. Kun potilas ymmärtää lääkityksensä, paranevat hoitotulokset ja elämänlaatu.
Yhdessä osaamme enemmän.
Asiantuntijasairaanhoitaja ja OmaDosetin perustaja
"Lääkehoidon tarkastukselle on valtava tarve. Sen voi tehdä yhtä hyvin lääkäri kuin hoitaja. Monilääkepotilaan lääkelista ei ole yleensä kenenkään tiedossa. Puuttuva lääkelista estää hoidon tai ainakin hidastaa sitä ja altistaa haitoille. Suosittelisin palvelua (sen toimiessa) kaikille sellaisille lähimmäisilleni, jotka eivät osaa sanoa, mitä lääkkeitä he käyttävät."
Terveyskeskuslääkärin kommentti OmaDosetin palvelukonseptista ennen yritystoiminnan aloittamista.