Lihavuus on perussairaus (sisältää ehdotuksen)

Jos sairastaa lihavuutta, on oikeus saada hoitoa ja tukea sairauden hallintaan. Lihavuus on krooninen perussairaus, johon voi liittyä laaja kirjo liitännäissairauksia, kuten verenpainetauti, tuki- ja liikuntaelinsairaudet, masennus ja syömishäiriö. Laihtuminen voi viedä sairauden remissioon, mutta uusiutumisen riski on aina olemassa.

Lihavuus on sairaus, jonka puhkeaminen ei ole kenenkään oma syy! Aivan kuten tyypin 2 diabetes, sen puhkeamiseen vaikuttaa geenit yhdessä ympäristötekijöiden kanssa. Itse asiassa yleensä useat geenit. Nämä geenit vaikuttavat ensisijaisesti syömiseen ja ruokahaluun. Lisäksi lihavuuden puhkeamiseen voi vaikuttaa toinen sairaus.

Nykyään tiedämme, että suolistohormoneilla on merkittävä vaikutus lihavuuteen. Ne säätelevät nälän ja kylläisyyden tunnetta sekä mahalaukun tyhjenemisnopeutta. Kun sairastaa lihavuutta, suolistohormonien määrä on alhainen ja tämän vuoksi ihminen tuntee useammin nälkää, eikä saa kylläisyyden tunnetta ruuasta tavalliseen tapaan. Mikäli paino palautuu ”normaaliksi”, ei suolistohormonien määrä kuitenkaan heti lisäänny, vaan tähän voi mennä aikaa jopa kaksi vuotta.

Monesti lihavuutta sairastavalla on historiaa laihduttamisesta. Tämä on voinut synnyttää epäsäännöllisen ateriarytmin kierteen. Kun toistuvasti jättää syömättä nälän tunteen aikana, aivojen lähettämät nälkäviestit voivat lopulta hiljentyä. Tämän vuoksi normaalia ateriarytmiä on vaikea pitää yllä. Nopeat hiilihydraatit houkuttelevat kun verensokeri laskee alas. Tämä on kehon luonnollinen tapa varmistaa energiansaanti, mutta se voi johtaa haasteisiin painonhallinnassa. Epäsäännöllisen ateriarytmin myötä elimistö alkaa elää säästöliekillä ja aineenvaihdunta hidastuu, kun ei ole varmuutta siitä, milloin seuraava ateria on tulossa.

Lihavuuden hoitaminen yksin on haastavaa ja uuvuttavaa. Kuten yleensä muissakin sairauksissa, onnistuneimmat hoitotulokset saavutetaan yhteistyöllä. Lihavuuden hoitoon on olemassa erilaisia hoitomuotoja, joista löytyy kattavasti tietoa Terveyskylän Painonhallintatalosta, joka on valtakunnallinen alan asiantuntijoiden koostama sivusto.

Valitettavasti monen lihavuutta sairastavan elämässä häpeä ja syyllisyys ovat olleet tai ovat yhä läsnä, ja arviolta jopa 40 % kärsii tästä (1). Lihavuuteen liittyy edelleen vahva stigma yhteiskunnassamme, jonka poistamiseksi on onneksi käynnistetty valtiotasolta hanke (2). Moni on joutunut kokemaan epäreiluja ja jopa loukkaavia tilanteita, jos esimerkiksi vastaanotolla terveysvaiva kuitataan lihavuuden piikkiin. Näkökulman muuttaminen – ymmärtäminen, että lihavuus on sairaus – voi lisätä empatiaa, parantaa hoitokokemuksia ja auttaa sairastavia saamaan tarvitsemansa tuen.

Loppuun vielä otsikon lupaama ehdotus:

Toisin kuin monella muulla sairaudella, ei lihavuudella ole omaa potilasliittoa tai -yhdistystä. Mielestäni tällainen olisi tarpeen ajamaan lihavuutta sairastavien etuja ja lakimuutoksia. Lakimuutoksia tarvittaisiin esimerkiksi GLP1-analogien lääkekorvattavuuteen. Liittoa tarvittaisiin jakamaan tietoa sekä tarjoamaan keskitetysti esimerkiksi jäsenetuja. Potilasliitto voisi tiedottaa lihavuuteen liittyvistä asioista valtakunnallisesti ja olla näkyvästi esillä muuttamassa yhteiskunnan asenteita.

Lähteet:

Painonhallintatalo

  1. Terveyskylä. Li­ha­vuuss­tig­man vai­ku­tus.

  2. Koivumäki T, Harjunen H, Hagström T, Mikkilä K, Pusa T, Lahti-Koski M, 2023. Kohti eettistä ja vastuullista painopuhetta ja -käytäntöjä : Lihavuuden stigma ja sen vähentäminen. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2023:10

 

Edellinen
Edellinen

TOP 3 päätöstä, joita et tule katumaan

Seuraava
Seuraava

Tabletit ja kapselit – vinkit oikeaan käyttöön