Perusinsuliiniannoksen muuttaminen - insuliinihoito tyypin 2 diabeteksessa
Insuliiniannoksen säätäminen itsenäisesti on asia, joka jää monella tekemättä. Sama insuliiniannos ei kuitenkaan yleensä päde kuukaudesta tai vuodesta toiseen, vaan insuliinitarve vaihtelee elämäntilanteen mukaan. Insuliinitarpeeseen vaikuttaa ikä, muut lääkitykset ja terveydentila, tulehdukset sekä muutokset painossa, liikkumisessa ja ravitsemuksessa.
Tyypin 2 diabeteksessa insuliinihoito käsittää yleensä ainoastaan perusinsuliinin, eikä ateriainsuliinia eli lyhytvaikutteista insuliinia yleensä tarvita. Perusinsuliini on pitkävaikutteinen insuliini, jonka vaikutus kestää valmisteesta riippuen n. 20-42 tuntia. Tämän vuoksi on tärkeää, ettei perusinsuliiniannosta tule nostaa esimerkiksi peräkkäisinä päivinä, koska osalla valmisteista (esimerkiksi Tresiba) annosnoston vaikutus näkyy verensokerin mittausarvoissa vasta kolmen vuorokauden kuluttua.
Kolme tärkeintä perusinsuliiniannoksen säätöön vaikuttavaa asiaa:
✔️Muutoksia insuliiniannokseen ei voi tehdä ilman verensokerimittauksia. Jos käytät insuliinia, tulee verensokereita seurata vähintään viikoittain, esimerkiksi aamupaastoarvo 2–3 aamuna viikossa. Verensokerimittauksia tulee tehdä tiheämmin, mikäli verensokeri on yli tavoitearvojen.
✔️Insuliiniannosta nostetaan yleensä enintään kerran viikossa tai 3–4 päivän välein. Liian tiheät insuliiniannosnostot johtavat herkästi liian suureen insuliinimäärään. Esimerkiksi yön aikaiset hypot (eli verensokeri alle 4) voivat nostaa aamupaastoarvot korkeaksi, kun maksa reagoi yön aikana liian matalaan verensokeriin. Pelkkä yksittäinen korkea verensokeriarvo ei siis välttämättä tarkoita, että insuliiniannos on liian pieni – vaan se voi olla merkki liian korkeasta insuliinimäärästä.
✔️Insuliiniannosta vähennetään aina, jos ilmaantuu liian alhainen verensokeri. Tällä alhaisemmalla insuliiniannoksella jatketaan ainakin 3–4 vuorokautta.
Perusinsuliinivalmisteiden vaikutusaika
Insuliiniannosnostojen aikatauluksi on asetettu monissa ohjeissa hieman epämääräinen 3–4 vuorokautta, koska perusinsuliinien vaikutusaika vaihtelee valmisteesta riippuen. Mitä lyhyempi vaikutusaika insuliinivalmisteella on, sitä tiheämmin annosnostoja voidaan tehdä – jopa 3 vuorokauden välein. Kaikkein pitkävaikutteisimmilla insuliineilla annosnostot kannattaa tehdä vain joka neljäs päivä.
Ohessa insuliinivalmisteiden vaikutusajat lyhyimmästä pisimpään:
Detemir (Levemir): vaikutusaika 12–24 tuntia. Harvemmin käytössä tyypin 2 diabeteksessa.
Glargin (Lantus, Abasaglar 100 ky/ml): vaikutusaika 20–26 tuntia. Pistosaika tulisi pitää suhteellisen samana verensokeritasapainon säilyttämiseksi.
Glargin (Toujeo): vaikutusaika 24–36 tuntia. Pitkälti korvannut Lantuksen. Tasaisempi ja turvallisempi vaikutusprofiili, pienempi nestemäärä, vähemmän pistospaikkojen kovettumia. Pistosaika voi vaihdella ±3 tuntia.
Degludek (Tresiba): vaikutusaika 33–42 tuntia. Annosmuutosten vaikutus näkyy verensokeriarvoissa vasta 3 vuorokauden kuluttua. Pistosaika voi vaihdella joustavasti. Pistosten välillä on kuitenkin aina oltava vähintään 8 tuntia ja enintään 40 tuntia.
Insuliiniannoksen nostaminen
Nosta insuliinimäärää 2 yksiköllä, jos neljänä peräkkäisenä aamuna verensokeri on yli 7. Ohje voi hieman vaihdella eri insuliinivalmisteiden kohdalla, mutta perusperiaate on kuitenkin kaikilla sama – insuliiniannosta ei nosteta yksittäisen korkean verensokeriarvon perusteella.
Esimerkki 1:
Aamupaastoarvo on 7,1 → Jatka entisellä insuliiniannoksella. Mittaa seuraavat kolme aamupaastoarvoa. Jos ne kaikki ovat yli 7, nosta annosta 2 yksiköllä.
Esimerkki 2:
Aamupaastoarvo on yllättäen yli 10, etkä ole syönyt tai juonut yön aikana.
✔️ Tee tarkistusmittaus.
✔️ Jos arvo on edelleen sama ja vointisi on huono → Ota yhteyttä päivystykseen.
✔️ Jos vointisi on normaali → Ota aamulääkkeet ja mittaa verensokeri uudelleen 2 tunnin kuluttua. Ota myös yhteyttä terveysasemalle tai OmaDosettiin. Joskus korkea aamu verensokeri voi olla merkki yön aikaisesta hypoglykemiasta. Tällöin tarvitsemme lisää tietoa aiemmista verensokerimittausarvoistasi sekä käyttämistäsi insuliinimääristä tilanteen selvittämiseksi ja insuliiniannoksen säätämisen suunnittelemiseksi ja jos näitä tietoja ei ole, tulee aloittaa tiheämpi verensokeriseuranta, jotta löydetään sopiva insuliiniannos tilanteen korjaamiseksi.
Esimerkki 3:
Neljä viimeisintä aamupaastoarvoa ovat 7,5 – 7,3 – 6,5 – 7,1 → Insuliiniannosta ei nosteta, koska aamupaastoarvot eivät ole olleet yli 7 kolme peräkkäistä aamua. Aamupaastoarvoja kannattaa seurailla hieman pidempään, mutta todennäköisesti insuliinimäärää ei tarvitse nostaa, koska aamupaastoarvot ovat jo näissä mittausarvoissa pääasiassa laskusuuntaiset.
Insuliinimäärän vähentäminen
Verensokeri on liian alhainen, jos se on alle 4 (=hypo).
✔️ Jos verensokeri on alle 4, vähennä insuliiniannosta 4 yksiköllä ja jatka tällä annoksella vähintään 4 päivää.
✔️ Jos hypoglykemia toistuu, vähennä insuliiniannosta edelleen, vaikka peräkkäisinä päivinä.
Insuliinia käytettäessa tulee osata hypon ensiapuohjeet:
Ota sokeripitoista syötävää tai juotavaa kuten yksi banaani tai mehulasillinen tai 4-8 glukoositabelttia tai 4-8 sokeripalaa
Mittaa verensokeri uudelleen 10 minuutin kuluttua. Jos verensokeri on edelleen alle 4, syö tai juo uudelleen. Tarkista 10 min kuluttua verensokeri.
Jos matalaa verensokeria ei hoida, voi se johtaa insuliinishokkiin eli tajuttomuuteen. Henkilön ollessa tajuton, tulee soittaa 112. Tajuttomalle henkilölle ei saa laittaa mitään suuhun.
Hypoglykemian jälkeen verensokeri on aina tavallista korkeampi yleensä useamman päivän ajan. Tämä johtuu siitä, että maksa reagoi liian matalaan verensokeriin vapauttamalla sokeria verenkiertoon. Insuliinimäärää voi nostaa kahdella yksiköllä, mikäli aamupaastot ovat koholla neljänä peräkkäisenä aamuna.
“Kaikki asiat ovat vaikeita ennen kuin ne ovat helppoja.“ Thomas Fuller
Huomioithan nämä asiat insuliinihoidon onnistumiseksi
Seuraa verensokereita säännöllisesti ja kirjaa arvot ylös. Säädä insuliinia verensokeriarvojen mukaan. Jos säätö tuntuu vaikealta, ota yhteyttä ammattilaiseen.
Säilytä insuliini oikein. Käytössä oleva insuliini huoneenlämmössä, muut jääkaapissa. Pidä insuliini valolta suojattuna, eli säilytä se ilman neulaa ja käytä insuliinikynän suojana sen korkkia. Insuliinikynä on käyttökelpoinen yleensä n. kuukauden ajan. Toimita vanhentuneet insuliinit takaisin apteekkiin.
Tarkista aina ennen pistämistä neulan toimivuus. Ruiskuta 2 yksikköä - näetkö neulanpäässä pisaran? Neulat ovat hyvin pieniä ja niissä saattaa joskus olla valmistevirhe, jolloin insuliini ei pistoksen yhteydessä tulekaan ulos.
Vältä pistospaikkojen kovettumia. Jotta insuliinin vaikutukset ovat parhaimmat, tulee pistopaikkoja vaihdella jokaisella pistokerralla. Mikäli käyttää jatkuvasti samoja pistopaikkoja, kehittyy pistosalueelle kovettuma, josta insuliini ei imeydy toivotulla tavalla.
Varmista, että verensokerimittarin mittausliuskat eivät ole vanhentuneet. Pidä mittausliuskat aina purkissa, kansi kiinni.
Pidäthän esimerkiksi lompakossa lappua, jossa lukee, että sinulla on diabetes ja sinulla on insuliinikäytössä. Kerro lääkityksestäsi lähimmäisillesi. Myös työpaikalla olisi hyvä tietää että käytät insuliinia.
Lyhyt kertaus: insuliinihoito 2 tyypin diabeteksessa
✔️ Mittaa verensokeria.
✔️ Nosta insuliiniannosta 2 yksiköllä korkeiden aamuarvojen perusteella (eli jos paastoverensokeri on yli 7 mmol/l vähintään kolme peräkkäistä päivää).
✔️ Laske insuliiniannosta 4 yksiköllä, jos ilmenee hypo.
Insuliinisäätöihin tarvitsee apua yleensä kokeneempikin potilas. Ethän jää arvojesi kanssa yksin. Tämänkin taidon oppii harjoittelemalla yhdessä. Jos insuliiniannoksen muuttaminen tuntuu vaikealta, varaa aika OmaDosettiin. Suosittelemme insuliinisäätöjen tueksi lääkeneuvontapalveluamme. Huomioithan, että edullinen hinta sisältää kolme lyhyttä puhelinvastaanottoaikaa.