Oikean insuliiniannoksen löytäminen tyypin 2 diabeteksessa
Tyypin 2 diabeteksessa insuliinihoitoa voidaan tarvita pysyvästi tai tilapäisesti. Pysyvä insuliinihoito tulee kyseeseen, kun muilla lääkevaihtoehdoilla ei päästä hoitotavoitteeseen. Tyypin 2 diabeteksen verensokerihoitotavoite on yleensä HbA1c eli pitkäsokeri alle 53 mmol/mol. HbA1c arvoa et pysty mittaamaan omalla verensokerimittarillasi, vaan se mitataan yleensä laboratoriossa.
Insuliinihoitoa voidaan tarvita myös tilapäisesti esimerkiksi tuoreessa tyypin 2 diabeteksessa tai jos tarvitaan kortisonilääkehoitoa pidempiaikaisesti. Tilapäinen insuliinihoito voi olla tarpeen myös joskus tulehdustiloissa ja sairaalassa suurten leikkausten kohdalla.
Mikäli pysyvää insuliinihoitoa tarvitaan, pärjätään yleensä pitkävaikutteisella insuliinilla, joka annostellaan kerran päivässä. Insuliinihoito on edullista, sillä se on 100 % lääkekorvattava. Insuliinihoito auttaa sinua pääsemään verensokeritavoitteisiin, jotta vältytään korkean verensokerin aiheuttamilta pysyviltä vaurioilta.
Mitä insuliinin käyttö vaatii?
Pitkävaikutteisen insuliinin käyttö vaatii verensokeriseurantaa. Ilman verensokeriseurantaa ei oikeaa insuliiniannosta pysty päättelemään. Verensokeriseuranta on välttämätöntä, jotta insuliiannosta voi säätää. Pitkävaikutteista insuliinia käyttäessä ei tarvitse laskea ruokien hiilihydraattimääriä.
Verensokerin mittaamista varten tarvitaan verensokerimittari ja mittausliuskoja, jotka saat omasta terveyskeskuksestasi. Oman terveyskeskuksen kautta saat myös opastusta verensokerimittarin käyttöön.
Aluksi täytyy tietää verensokeritavoitteet
Verensokeritavoitteet ovat yleensä:
Aamupaastoarvo 4-7 mmmol/l
Aamupaastoarvo tarkoittaa aamulla mitattua verensokeriarvoa. Paastolla tarkoitetaan, ettet ole syönyt tai juonut vähintään 10 tuntiin. Arvo tulee mitata ennen lääkkeiden ottoa.
Päivällä alle 10 mmol/l.
Huomioithan, että verensokeri tulee mitata 2 tuntia syömisen ja juomisen jälkeen. Eli ennen verensokerimittausta ei tule laittaa kahteen tuntiin mitään suuhun (ruokaa, juomaa purkkaa tai pastilleja).
Verensokeritavoitteet voidaan asettaa löyhemmiksi ikä ja terveydentila huomioiden. Tavoitteena kaikilla insuliinihoitoisilla diabeetikoilla on hypoglykemioiden (verensokeri alle 4) välttäminen.
Milloin verensokeri tulee mitata?
Aamupaastoarvoja kannattaa mitata säännöllisesti 2-3 aamuna viikossa.
Jos verensokerisi ovat koholla, tulee aamupaastot mitata päivittäin ja lisäksi on hyvä mitata myös verensokeri päivällä ja nukkumaan mennessä. Verensokerimittauksia tehdään päivittäin niin kauan, kunnes löydetään sopiva insuliiniannos ja päästään verensokeritavoitteisiin.
Mittaa verensokeri aina, jos sinulla on huono tai heikko vointi, sillä oireet voivat johtua verensokerista.
Hypoglykemiassa verensokeri on liian alhainen (liikaa insuliinia). Hypoglykemiassa verensokeri on alle 4. Tällöin sinun tulee juoda (esim mehulasillinen) tai syödä (esim banaani). Ja mitata verensokeri uudelleen 10 min kuluttua, jotta varmistetaan, ettää verensokeri on noussut riittävästi.
Ketoasidoossa (liian vähän insuliinia) verensokeri on korkea, yleensä yli 14. Jos käytössä on SGLT2-estäjä (lääke) insuliinihoidon lisänä, voi ketoasidoosi joskus ilmetä jo verensokerin ollessa 12 mmol/l. Ketoasidoosissa vointi on huono ja tila vaatii sairaalahoitoa.
Ateriapari- ja yöparimittaukset
Verensokereita seurattaessa puhutaan usein ateriapareista ja yöparimittauksista. Yöparimittauksista voidaan käyttää myös nimitystä ilta-aamuparimittaus.
Ateriaparimittauksessa vertaillaan verensokeriarvoa ennen ateriaa sekä 2 tuntia aterian jälkeen. Verensokeriarvon tulisi olla mittauksissa lähes sama, eikä heittoa arvoissa tulisi olla yli +/- 3 mmol/l. Ateriaparimittauksia tehdään yleensä, jos käytät pikavaikutteista ateriainsuliinia.
Ateriaparimittauksilla voidaan myös tarkistaa kuinka paljon syömäsi ruoka vaikuttaa verensokereihisi.
Esimerkit ateriaparimittausarvojen tulkinnasta
Esimerkki 1: Verensokeri on ennen lounasta sormenpäästä mitattuna 8 ja lounaan jälkeen 9,7. Molemmat arvot ovat normaaleja, koska päivällä mitattuna verensokerin tulisi olla alle 10, eikä verensokerin tulisi nousta tai laskea yli 3 mmol/l kaksi tuntia aterioinnin jälkeen.
Esimerkki 2: Verensokeri on ennen lounasta sormenpäästä mitattuna 8 ja lounaan jälkeen 10,5. Ateriaparimittauksissa arvot ovat normaaleja, koska verensokeri ei noussut tai laskenut yli 3 mmol/l kaksi tuntia aterioinnin jälkeen, vaan verensokerin nousu oli 2,5 mmol/l.
Aterianjälkeinen verensokeriarvo on kuitenkin hieman yli päivällä mitatun verensokeritavoitteen (eli yli 10). Tätä tapahtuu lähes kaikille joskus, jos on esimerkiksi syönyt hyvin rasvaisen aterian tai esimerkiksi jälkiruuaksi juustokakun. Jos päivällä verensokeri kohoaa jatkuvasti yli 10, näkyy se pitkäsokeriarvossa. Jatkuva tavoitearvojen ylittyminen vaatii yleensä lääkityksen tehostamista.
Esimerkit yöparimittausarvoista ja niiden tulkinnasta
Yöparimittauksessa verensokeri mitataan nukkumaan mennessä. Huomioithan, että arvo tulisi illalla niin, ettet ole syönyt tai juonut 2 tuntiin. Illalla mitattua mittausarvoa verrataan aamulla mitattuun aamupaastoarvoon. Arvon tulisi olla lähes sama sekä nukkumaan mennessä että aamulla herätessä, eikä heittoa mittausarvoissa tulisi olla yli +/- 3 mmol/l. Yöparimittausten avulla pystytään selvittämään, onko pitkävaikutteisen insuliinin määrä liian suuri.
Esimerkki 1: Nukkumaan mennessä verensokeri sormenpäästä mitattuna on 6,5 ja aamulla herätessä verensokeri on 5. Molemmat arvot ovat normaaleja eikä verensokeri laskenut tai noussut yön aikana yli 3 mmol/l.
Esimerkki 2: Nukkumaan mennessä (kaksi tuntia iltapalan jälkeen) verensokeri on 6,5 ja aamulla herätessä verensokeri on 9,7. Verensokeri nousi yön aikana 3,2 mmol/l ja aamupaastoarvo on yli hoitotavoitteen. Tilanne ei vaadi toimenpiteitä, mutta on tärkeää mitata seuraavat aamupaastot. Mikäli aamupaastoarvo on yli hoitotavoitteen (eli yli 7 mmol/l) kolmena peräkkäisenä aamuna, voi insuliiniannosta nostaa 2 yksikköä.
Esimerkki 3: Nukkumaan mennessä verensokeri on 9 ja aamulla herätessä 5,6. Verensokeri on siis yön aikana laskenut yhteensä 3,4 mmol/l. Kun verensokeri laskee yli 3 mmol/l yön aikana, on perusinsuliiniannos yleensä liian suuri.
Haasteet tyypin 2 diabeteksen insuliinihoidossa
On hyvin tavallista, että insuliinihoito voi tuntua haastavalta. Insuliinihoito vaatii totuttelua uuteen ja uusien taitojen opettelua. Lisää vinkkejä perusinsuliiniannoksen muuttamiseen voit lukea täältä.
Oikean insuliiniannoksen löytäminen voi tuntua vaikealta tai voit kokea epävarmuutta, kun insuliiniannosta tulisi muuttaa. OmaDosetti auttaa sinua, kun ongelmana on 2 tyypin diabetes lääkitys. Insuliinisäätöjen avuksi sopii erinomaisesti lääkeneuvonta -palvelumme, jolloin soitamme sinulle noin viikon välein noin kuukauden ajan ja mietimme yhdessä sinulle sopivan insuliiniannoksen. Tavoitteena on, että saat myös itse varmuutta insuliiniannoksen säätämiseen ja, että insuliinihoito ei enää jatkossa tuntuisi vaikealta.