Pitkään koholla olleen verensokerin aiheuttamat vauriot ovat pysyviä

Pitkään koholla oleva verensokeri vaurioittaa verisuonia, sidekudoksia ja hermoja. Vuosien kuluessa tästä seuraa pysyviä vaurioita esimerkiksi jalkojen tuntohermoihin, silmien verkkokalvoihin ja aivojen verisuoniin altistaen muistisairauden synnylle.

Nämä ovat diabeteksen liitännäissairauksia, joiden estäminen on yleensä yksi tärkeimmistä hoitotavoitteista sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabeteksessa.

Tehokkaita tapoja estää liitännäissairauksia on esimerkiksi:

  • Liikkumalla päivittäin vähintään 30 minuuttia.
    Liikunta on yksi tehokkaimmista diabeteslääkkeistä!

  • Syömällä kuitupitoista ruokaa.
    Kuituja saat vihanneksista, juureksista, marjoista ja hedelmistä sekä täysjyväviljatuotteista. Kuitua tulisi saada päivittäin 25 g - 35 g. Suuremmasta kuitumäärästä on tutkimusten mukaan terveyshyötyjä, joten tavoitteet kannattaa pitää korkealla kuidun suhteen!

Diabetes on etenevä sairaus. Sairauden etenemiseen voi kuitenkin vaikuttaa elämäntavoilla ja lääkityksillä. Muistathan käydä kontrolleissa säännöllisesti, jotta muutoksiin verensokeriarvoissa voidaan vaikuttaa varhaisessa vaiheessa.

Diabeetikolla hyvä sokeritasapaino tarkoittaa, että laboratorioarvoissa pitkäsokeri eli HbA1c on alle 48-53 mmol/mol ilman hypoglykemioita.

Lisätietoa löydät seuraavilta sivustoilta:

Edellinen
Edellinen

Mitä tarkoittaa remissio? Ja miksi se asetetaan usein hoitotavoitteeksi?