Mitä tarkoittaa remissio? Ja miksi se asetetaan usein hoitotavoitteeksi?

Remissio tarkoittaa sairauden oireiden väliaikaista tai pysyvää häviämistä. Remission sijaan voidaan käyttää myös ilmausta toipumisvaihe tai elpymisvaihe. Varhainen remissioon pääseminen ennustaa paremmin pysyvään remissioon pääsemistä. Esimerkiksi nivelreumassa hoitotavoitteena on varhainen ja pysyvä remissio.

Miten remissioon pääsee?

Remissioon pääsemiseksi tarvitaan yleensä lääkehoitoa, mutta esimerkiksi tyypin 2 diabeteksessa 15%:n painonpudotus taudin varhaisvaiheessa auttaa 46–61% potilaista saamaan sairauden remissioon (1).

Käypä Hoito -suosituksen mukaan tehokkaan painonhallinnan lisäksi metformiini-lääke tulisi aloittaa mahdollisimman varhain. Varhainen lääkehoidon aloitus helpottaa painonpudotusta, koska korkea verensokeri väsyttää ja lisää ruokahalua.

Sairauteni on remissiossa, enkä tarvitse enää lääkkeitä?

Remissio ei tarkoita, että sairaus olisi kokonaan parantunut ja poissa, vaikka oireettomuuteen ja joskus lääkkeettömyyteen päästäisiinkin. Sairauden oireet voivat palata, joskus hitaasti ja huomaamattakin. Tämän takia on tärkeä käydä sovituissa kontrolleissa.

Esimerkiksi astma vaatii säännöllistä seurantaa, ja Käypä Hoito -ohjeen mukaan spirometriatutkimus tulisi tehdä kaikille astmaatikoille ainakin 2–5 vuoden välein. Kaikki sairaudet eivät myöskään erityisemmin oireile, ja tämän vuoksi hoitosuunnitelman mukaiset laboratoriokontrollit ovat tärkeitä esimerkiksi tyypin 2 diabetes -potilaille.

Remission vastakohta on relapsi, eli sairauden paheneminen. Muistathan aina kertoa, mikäli et ymmärrä ammattilaisen käyttämiä termejä ja ilmauksia. On sinun oikeutesi, että saat tietoa sairaudestasi ymmärrettävästi.


Lähteet:

1. Söderlund S, 2024. Tyypin 2 diabeteksen remission saavuttaminen perusterveydenhuollon ohjaamalla painonpudotuksella. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim.

Edellinen
Edellinen

Tabletit ja kapselit – vinkit oikeaan käyttöön

Seuraava
Seuraava

Pitkään koholla olleen verensokerin aiheuttamat vauriot ovat pysyviä